2022-03-22 07:27Press release

Från Minc till finalister i Årets startup

Finch, Ablemind, PåHoj, Anatomic StudiosFinch, Ablemind, PåHoj, Anatomic Studios

För 20e året i rad är det dags för Malmös Näringslivsgala att dela ut priser i åtta kategorier för att hylla företag och personer som på olika sätt betytt mycket, gjort en speciell insats eller utmärkt sig på olika sätt i Malmö. En av kategorierna där man allt oftare hittar företag som börjat sin resa på Minc är Årets Startup. I år hittar vi Finch, Ablemind och Påhoj i finalen.
 
Resan till finalplatsen

Finch
Grundare: Jesper Wallgren & Pamela Nunez Wallgren

Arkitekterna Jesper och Pamela Wallgren började sin startupresa när de publicerade en video på en egenutvecklad prototyp för ”adaptiv design” på Linkedin. Videon plockades upp av medier världen över, bland annat Financial Times och stora globala aktörer hörde av sig för att köpa deras lösning. Med det stora intresset från marknaden valde arkitekterna att teama upp med Martin Kretz, mjukvaruutvecklare från Sony för att starta Finch och ansöka till Inkubatorprogrammet på Minc.

Bara ett par månader från att ha blivit antagna till Mincs Inkubator tog Finch hem första priset på Pinc Capital på Nordic Female Investor Meetup och en check på 100 000 kr. I juryn satt Almi Invest som fick upp ögonen för Finch och valde att leda Finchs pre-seed runda på 5 miljoner kronor tillsammans med Loop Capital, lokala änglar och Fast Track Captial 2 som är en investeringsstruktur som Minc förvaltar.

Idag har Finch byggt en plattform och patenterat tekniken för hur de genererar byggnader med tillhörande data. Detta möjliggör för arkitekter, ingenjörer och fastighetsutvecklare att fatta mer informerade beslut i byggprojektets tidiga faser. Finchs väntelista har vuxit till 11.000 potentiella kunder och Finch gör piloter med några av de främsta globala aktörerna i byggbranschen för att validera lösningen inför en release senare i år.

“Minc har bidragit med kunskap, men framförallt nätverk till advisors och investerare. Genom acceleratorn Fast Track Malmö har vi kommit i kontakt med några av de främsta riskkapitalisterna i Europa vilket gagnar vår nästa kapitalanskaffningsrunda som vi öppnar upp om ett par veckor.” - Pamela Nunez Wallgren, Grundare och VD på Finch

 

Ablemind
Grundare: Katarina Kjell, Oscar Kjell and Sverker Sikström & VD Tomas de Souza